23/3/2017

Boligsøgning i København - min flytning pt. 2

Skrevet af:
Caroline Sølver

I mit sidste indlæg på Nyibyen skrev jeg min historie om, hvordan det var for mig at flytte tilbage til København efter tre år i Berlin og også om, hvordan det var at tage min kæreste fra New York med. Som lovet skal det i dette indlæg handle om min heldige historie med at finde en lejlighed i København samt tips til, hvordan du kan finde en lejlighed eller et værelse i byen.

Fortsættelsen på sidste indlæg og den vilde historie om, hvordan jeg fik en lejlighed i København: Jeg havde boet hos mine forældre i cirka to måneder, og jeg var ved at blive rimelig desperat over at finde et andet sted at bo i København. Det synes så umuligt, og jeg mistede håbet. Jeg tog til åbent hus på den smukkeste lejlighed. Placeret midt i byen på Gammeltorv, kæmpestor, med bindingsværk – det var på mange måder drømmelejligheden. Min kæreste og jeg skyndte os hen og sagde til kontaktpersonen, at den lejlighed ville vi altså gerne flytte ind i. Hun bad om mit navn, kiggede på sin liste, så derefter på os og sagde, at vi var nummer 375 på ventelisten til lejligheden. Vi kunne skrive en mail til hende om, at vi gerne ville have den, og så ville udvælgelsen ellers gå efter ventelisten.

Vi gik lidt mutte derfra. Som nummer 300-et-eller-andet på listen var udsigterne til, at en anden inden os på listen ville sige ja tak til lejligheden, nok ret høje. I mellemtiden var jeg stadig desperat. Jeg faldt over en andelslejlighedsauktion på nettet udbudt af Københavns Kommune. Uden mulighed for at se lejligheden og få særlig meget information samt viden, om jeg overhovedet kunne købe denne lejlighed, skrev jeg en mail til kommunen med mit CPR-nummer, og at jeg gerne ville være med i lodtrækningen om at få lov til at købe den udbudte andelslejlighed.

Jeg glemte næsten alt om andelslejligheden og gik imidlertid og drømte om lejligheden med bindingsværk på Gammeltorv. Et par uger efter ovenstående fandt sted, sad jeg til en forelæsning på CBS. Der poppede en mail ind i min indbakke. Den var fra udlejningsselskabet, der skrev, at jeg kunne overtage lejligheden på Gammeltorv om to uger. På trods af at jeg var nummer 375 på ventelisten til netop den lejlighed, var de andre sprunget fra, og lejligheden var min. Jeg læste mailen igen og igen, kunne ikke tro det, kunne ikke være i min egen krop, det var for vildt! Jeg prøvede at slappe lidt af og koncentrere mig. Under en halv time efter poppede endnu en mail op. Denne gang fra Københavns Kommune. Minsandten, om jeg ikke også havde vundet lodtrækningen og var den heldige, der kunne få lov at købe en sjælden udbudt, billig andel på Vesterbro?! Her blev det for meget! Jeg forlod forelæsningen, ringede min kæreste op. Han kunne heller ikke tro det.

Jeg havde en sindssyg følelse i kroppen. En følelse af, at der er mere mellem himmel og jord, end man lige tror, eller at jeg havde en skytsengel, der hjalp mig, da jeg havde meget brug for det. Efter en masse frem og tilbage, lister med pros og cons, tips fra kloge hoveder, familie og venner, fandt vi ud af, at når vi havde fået muligheden for at købe, så var det det smarte, rationelle valg, fremfor at bruge tusindvis af kroner på en trofæ-lejlighed med for meget plads. Minusset var bare, at lejligheden på Vesterbro krævede en masse renovering. En måned tog det med hårdt arbejde hver dag. Der skulle vaskes vægge ned fra den tidligere lejers rygning. Males, males og males. Rengøres. Slibes. Slides. Slæbes.

Den dag i dag, har jeg boet i lejligheden i et par måneder, og den er skøn. Der mangler stadig en masse små detaljer, men de er ikke altafgørende for, om jeg kan bo der. Derfor tager det nok noget tid, før der bliver taget hånd om de detaljer, men sådan er det vel. Jeg er glad og føler mig meget heldig. Desuden har jeg travlt med at lære en ny bydel at kende. Hele mit liv har jeg boet på Østerbro (og sidenhen i Berlin), og nu er jeg flyttet til Vesterbro. Det er for fedt at komme tilbage til byen og tilmed at opleve og lære et andet kvarter at kende.

Inden jeg fik lejligheden brugte jeg rigtig meget tid på søge efter værelser og lejligheder i København. Det kan synes helt umuligt at finde et sted at bo, så derfor vil jeg dele mine tips til boligsøgning i København, der måske kan hjælpe dem, der leder:

 

De fire overordnede tips til at finde et sted at bo i København

1 – Meld dig til så mange boligsider, grupper og ventelister som muligt. Københavns Kommune har en liste, forskellige kollegier i København, Facebookgrupper og boligsider såsom Datea, DBA.dk, Lejerbo, Findbolig.nu Boligdeal, Boligportal og Boligfinder. Nogle af dem koster penge at være medlem af. Du kan evt. dele et medlemskab med en ven og se, om det er en god ide. 

 

2 – Brug og udvid dit netværk – selvom du sikkert har læst utallige af de klassiske ”jeg søger bolig”-opslag på Facebook, så er det en god ide, at du selv skriver et. Man ved aldrig, om der lige er nogen, man ellers ikke regnede med, der kan hjælpe en. Vær heller ikke bange for at skrive direkte til dem du kender, du tror, kan hjælpe dig eller endda at sige det højt. Du kan også udvide horisonten og hænge sedler op på din skole, i dit lokale supermarked eller endda på gaden.

 

3 – Søg ihærdigt – brug tid på det hver dag – for at holde dig up to date med boligopslag og opdateringer, er du nødt til at være på hele tiden. Sæt eksempelvis en halv time af hver aften til at lave en systematiseret søgning og at tjekke lister og grupper igennem for nye opslag.

 

4 – Vær tålmodig og ikke for kritisk – det er typisk sådan, at hvis man først har et sted at bo, så er det nemmere at finde et andet sted at bo. Det kan godt være, at du har drømt om et stort, flot værelse i indre by, men hvis du finder et tilbud i Ballerup eller Lyngby, så tag det som en oplevelse og sig ja tak. Det skal nok blive nemmere at finde noget andet, når du først har et sted at bo.

 

Jeg håber, du kan bruge mine tips til boligsøgning i København!

 

Caroline Sølver

Selvom jeg er født og opvokset på Østerbro i København, er jeg på en måde også ny i byen. I sommer 2016 vendte jeg tilbage til København efter tre år i Berlin for at starte på Copenhagen Business School. Der sker meget i en hovedstad i rivende udvikling på tre år. Jeg er tilmed flyttet fra Østerbro til Vesterbro, hvor jeg har fået en fed, lille lejlighed. Jeg har også taget min kæreste fra New York med til København. Med ham er jeg nu igang med at genfinde min hjemby, og det vil jeg tage jer med til i mine indlæg her på Nyibyen.

Når jeg ikke blogger her eller studerer, har jeg gang i andre projekter såsom at skrive bøger og tekster og min egen personlige blog www.silverstories.dk